Författaren och universitetslektorn vid Jönköpings Universitet Carl-Johan Svensson höll en mycket intressant föreläsning om förfalskad konst inför ett sjuttiotal intresserade åhörare på Grand Hotel.
Han började med att berätta om ett inbrott i Huskvarna 1978 där värdefull konst stals. Spåren ledde till att en husrannsakan gjordes i en villa där flera hundra konstverk, de flesta förfalskningar, hittades. Förfalskad konst ska enligt lag förstöras, men med hjälp av en lucka i lagen hamnade den förfalskade konsten i jönköpingspolisens källare under många år. Här fanns förfalskningar av Amelin, Carl Larsson, Anders Zorn, Miro, Picasso med flera.
Carl-Johan visade flera bilder på de förfalskade konstverken. Bland annat ett självporträtt av konstnären Ava de Lagercrantz, där signaturen tagits bort och ersatts med Carl Larssons signatur för att man sedan skulle kunna sälja konstverket till ett mycket högre pris. En del förfalskningar var av dålig kvalitet, men det fanns även målningar gjorda av mycket skickliga förfalskare.
Vidare berättade Carl-Johan om vad man ska tänka på när man köper konst och han påpekade att det kan vara svårt att se om ett konstverk är förfalskat. Många konstköpare är ganska okunniga och därför lättlurade. Carl-Johan gav exempel på vilka varningstecken som finns och hur man kan undersöka om ett konstverk är äkta eller en förfalskning. Han redogjorde också för hur polisen med hjälp av expertis och modern teknik kan avslöja om ett konstverk är förfalskat.
Att sälja förfalskad konst är mycket lönsamt och konstförfalskningar har låg prioritet inom rättsväsendet. Dessutom är straffen mycket låga i Sverige. Ett exempel på straff som utdelats för förfalskning är lövkrattning i några veckor! Inom den internationella konstbranschen uppskattar man att av den konst som säljs under ett år är cirka 60% förfalskningar. Man brukar skämtsamt säga att konstnären Camille Corot under sin livstid målade 2000 konstverk och av dessa finns 3000 i USA!
I Carl-Johans bok ”Äkta och oäkta förfalskningar” finns en mängd bilder på förfalskad konst, och efter föreläsningen kunde boken köpas för ett rabatterat pris.
Efter föreläsningen var det dragning i lotteriet. Vinsten var en keramikljusstake från LL Form och Lera som vanns av Ingrid Liljedahl. Som avslutning bjöd Grand Hotel åhörarna på kaffe och kaka.
Text: Marianne Johansson. Foto: Marianne Johansson och Anna Mighetto.